Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Adatvédelmi nyilatkozat
Termékek Menü

A töklámpás eredete

A töklámpás eredete Nemsokára itt a Halloween, ilyenkor rengeteg tévhit terjeng az ünnep eredetével és a hagyományaival kapcsolatban. A Halloween egyik legnépszerűbb szokása a tök faragás, melynek történetével szintén több téves információ kering az interneten! Ebben a cikkben tiszta vizet öntünk a pohárba, célkeresztben a töklámpás eredete!

 

Érdekel a Halloween? Olvasd el korábbi cikkeinket! Érdekes tradíciókról, itt tudsz többet megtudni, ha pedig a tavalyi év legmenőbb dekorációira vagy kíváncsi, akkor ezt a cikket ajánljuk neked! 

Szereted a kvíz játékokat? Tedd magad próbára rövid Halloween tudáspróbánkon!  wink


A töklámpás eredete: ki és hol készítette az elsőt?


Az első töklámpás nagy valószínűséggel a Brit szigetekről származik. A Halloween ugye eredetileg egy kelta ünnep, akik évszázadokkal korábban a mai Nagy-Britannia és Írország (és Észak Franciaoszszág) területén éltek. 

Alapvetően több istenhit jellemezte őket, de Samhain, a kelta napisten kiemelt helyet foglalt el a szívükben. Őt a kelta újév kezdetén, azaz november 1-én ünnepelték. A kelták úgy tartották, hogy ekkor ér véget a nap időszaka és kezdődik el a sötétség és a hideg időszaka. A hagyományaik szerint Samhain ekkor a halál istenének fogságába került!

halloween töklámpás eredete

Az ősi hiedelem úgy tartotta, hogy október 31-én, a kelta újév előestéjén Samhain hívására összegyűltek a holtak, akik különféle állatok alakját öltötték fel. Ezen az estén jelentek meg az első lámpások, amit akkor még tarlórépából készítettek. Ezek a lámpások a túlvilágról származó lényeket szimbolizálták, de több célt is szolgáltak. 

  • Samhain éjszakáján megvilágították az utcákat 
  • Védelmet nyújtottak az embereknek és házaiknak az alvilági lényekkel szemben 

A töklámpás eredete tehát az ősi keltákhoz vezethető vissza. Ez a különlges hagyományt a 19. Század környékén jutott el Észak-Amerikába brit és ír bevándorlók által. Egy jobb élet reményében hagyták el éhínség sújtotta szülőföldjüket, de néphagyományaikat természetesen vitték magukkal.


A töklámpás eredete: hogyan keletkezett a ma is ismert formája?


Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy a tarlórépából készült lámpásoknak mi köze van a mai halloweeni töklámpásokhoz. A válasz igen egyszerű: Észak-Amerikában a tök lényegesen egyszerűbben beszerezhető volt, ráadásul rájöttek, hogy faragni is könnyebb, mint eredeti elődjét, így ekkor már tökből készítették a lámpásokat!


Gondoltad volna, hogy innen ered a töklámpás és így alakult ki a ma is ismert formája? Reméljük, hogy tudtunk néhány érdekes információval szolgálni az ünneppel kapcsolatban!

Mostanra olyannyira elterjedt a töklámpás, hogy különböző dekorációkat készítenek a tök motívum felhasználásával! Ha szeretnéd megnézni ezeket a termékeket, kattints ide!

Keresés