Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Adatvédelmi nyilatkozat
Termékek Menü

Öt szuper Halloweeni tradíció!

Öt szuper Halloweeni tradíció!

Október 31-án minden évben a rémisztő jelmezeké és a beöltözős buliké a főszerep. Az ünnep egy ősi kelta hagyományokból alakult ki, elsősorban az angolszász országokban tartanak. Napjainkban már Magyarországon is elterjedt, rendszerint egy házibuli keretein belül tartanak meg a baráti társaságok!

A legelterjedtebb szokásokról bizonyára hallottál, de hátha tudunk újat mondani! Ebből a cikkből megismerhetsz 5 halloweeni tradíciót!

Tradicionális Halloweeni szokások

1. Jelmezekbe öltözés

Kezdjük az egyik legnépszerűbbel, a beöltözős buli. Ez talán a legrégibb hagyomány, több száz éve kezdték el. Akkoriban az emberek úgy tartották, hogy Halloween éjszakáján a holtak szellemei visszatérnek kísérteni. Azért húzták magukra a jelmezeket, hogy megtévesszék őket!

Eredetileg a beöltözési „szabályok” sokkal szigorúbbak voltak. Kezdetben kizárólag természetfeletti lényeg bőrét öltötték magukra mint pl. a vámpír, szellem, zombi, csontváz, boszorkány. Amerikában kezdett elterjedni, hogy bármilyen bőrbe belebújhattak.

Napjainkban egyáltalán nincs kikötés, de nagyon népszerű, hogy a csalok vagy baráti körök tematikusan öltöznek be, pl mindenki egy szuperhősnek. A mókás ebben, hogy akik igaazán megszállottan űzik az ipart, azok házikedvenceiket is „átöltöztetik” az eseményre!

2. Jóslatok

Régen úgy tartották, hogy Halloween napja remek alkalom, hogy megjósolják a jövendőbelijüket. Több módszert is alkalmaztak erre a célra.

Mogyoró pörkölés

Ebben az esetben két darab mogyorót kell pörkölni a tűzőn. Az egyik mogyoró a pörkölőt, a másik mogyoró a pörkölő szíve vágyát szimbolizálja. Ha a két mogyoró egyenletesen kezd el pörkölődni, az pozitív eredményt jelent a jövőre nézve.

Alma hámozás

A feladat roppant egyszerű, egy alma kell hozzá és egy kés. A lényeg, hogy úgy kell meghámozni az almát, hogy a héja minél hosszabban egybefüggő maradjon. A meghámozott almahéjat a lány átdobja a válla fölött hátrafelé és megvizsgálja milyen betűre hasonlít leginkább. Ez lesz jövendőbeli kedvesének a kezdő betűje!

3. Töklámpás faragás

A jelmezes buli mellett szintén egy nagyon népszerű szokásról van szó. Halloween környékén az emberek kiválasztanak egy hatalmas tököt, keresnek mellé egy rémisztő, vagy éppen mókás képet és megpróbálják a megtisztított tökből kifaragni. A kifaragott tökbe mécsesek kerülnek és kész is a tökéletesen rémisztő hangulatvilágítás.

Ez a hagyomány egyébként Írországból származik, ahol eredetileg karórépából készítettek lámpásokat. Később Amerikába is átkerült a szokás, de mivel náluk ezt nehezebb volt beszerezni, sütőtökre cserélték.

4. Horror filmek nézése

Halloween éjszakáján egyértelműen a rémisztő dolgoké a főszerep. Régen elterjedt szokás volt, hogy a baráti társaságok összegyűltek és sötétben, minimális lámpafény mellett rémtörténeteket meséltek egymásnak. Az volt a győztes, aki a legfélelmetesebb sztorival állt elő.

Napjainkban ez a szokás kicsit megreformálódott, most már inkább a filmeké a főszerep. Akik nem egy beöltözős buliban töltik az éjszakát horror filmek nézésével múlatják az időt!

5. Almahalászat

Talán ezt a szokást kevesebben ismerik, lehet, hogy neked is újdonság lesz. Ez egy régi Halloweeni szokás, amikor is a lányok titokban megjelölnek egy almát, amit beledobnak egy nagy hordó vízbe. A vízben úszkáló almákat a fiúk foggal próbálják meg kihalászni. Ha egy olyan fiú szedi ki a lány almáját, aki tetszik neki, akkor a hiedelem szerint a jövőben össze fognak kerülni. Az a fiú pedig, aki elsőként vesz ki almát a vízből, a házasságban is első lesz.

Neked melyik Halloweeni tradíció tetszik a legjobban? Volt, amelyikről nem hallottál még? Bárhogyan is, vészesen közeleg ez az esemény, ha idén szeretnél egy igazán vad bulit szervezni, a legjobb dekorációkra és jelmezekre lesz szükséged!

Látogass el weboldalunkra, válogass széles Halloweeni kínálatunkból!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog halloween

Keresés