Menü

Lufis érdekességek, lufimítoszok

Ezen a helyen azokra a kérdésekre kaphatsz választ, amit a leggyakrabban kérdeztek tőlünk az üzletben - mint például lufiposta, léggömb felengedés, led-es lufik, héliumos lufik, világító léggömbök, villogó ledes lufik, lufi dekorációs lehetőségek.

 

 

 

 


 

2016. 11. 30. 21:18:46
Bármilyen méretű lufi fújható héliummal?

Mivel a nem nálunk vásárolt lufikat is megtöltjük héliummal, gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy túl pici lufit hoznak hozzánk a vásárlók, hogy fújjuk fel.

A probléma a következő: ha túl kicsi a lufi mérete, sajnos hiába töltjük fel héliummal, vagy nagyon rövid ideig (1-2 óra), vagy egyáltalán nem fog lebegni, ugyanis a beletölthető hélium mennyisége túl kevés, az anyaga viszont ugyanolyan nehéz, mint a kétszer-háromszor akkora méretű lufié.
Két esetben teszünk kivételt a kis méretű lufik héliumos fújásával. Az első a léggömbrobbantás. A nagy, 3 láb átmérőjű lufiba sokkal kisebb, 5 inch-es lufikat teszünk. Azért speciális ez az eset, mert a kis lufik a robbantásig is héliumos környezetben vannak, másrészt a robbantáshoz legközelebbi időpontban készítjük el a lufit, így a kicsit lufik ki fogják bírni addig, ameddig szükséges.
A második egy nagyon hasonló dekoráció, amikor hasonlóan nagy méretű gumilufiba – esetleg kisebb 18 inch-es léggömbbe – vagy Deco Bubble lufiba leszünk kisebb gumilufikat. Nagyon hasonló a léggömbrobbantáshoz, csak vagy kisebb a külső lufi mérete, vagy más anyagból készül.
Tipp: ha szeretnél nálunk lufit fújatni, bizonyosodj meg róla, hogy gumi lufi esetében a méret minimum 11 inch, fólia lufi esetében pedig 18 inch!

2016. 11. 20. 12:18:51
Veszélyes lehet a hélium szívása?

Nagy reneszánszát éli manapság a hang elváltoztatása héliummal, ami kétségtelenül jó móka. Néhányan azonban aggódnak amiatt, hogy a hélium szervezetbe kerülése milyen károkat okozhat. Nos azt kell, hogy mondjuk: semmilyet! A héliumnak nincs egészségtani  vagy tudatmódosító hatása. Azonban két apróságra fel kell, hogy hívjuk a figyelmeteket! Az első, hogy soha ne szívjatok közvetlenül a palackból héliumot! A másik pedig, hogy mikor héliumot tüdőztök le, nem kerül oxigén a tüdőtökbe, ez szédülést, szélsőséges esetben ájulást okozhat. Lélegezzetek móka közben is! :)

2016. 11. 16. 19:23:58
Van az a mennyiségű héliumos lufi, ami felemel egy embert?

Gyakran ajánlunk lufisúlyt a héliumos léggömbökhöz, hogy ne repüljenek el véletlenül sem. Ráadásul csokorba kötve a héliumos lufikat igen dekoratív padló-vagy asztaldíszt kapunk.

De van-e az a mennyiségű lufi, amihez már egy ember mint súly sem elegendő?
Egy átlagos, 11 inch átmérőjű gumi lufit már egy 4 grammos súly lent fog tartani a földön (lufiposta esetén ezért nagyon fontos a papír súlya!)

Tehát - ELMÉLETILEG létezik az a mennyiségű héliumos lufi, ami már akár egy 70 kg-os embert is fel tudna emelni. Gyakorlatilag ehhez több, mint 17500 db 11 inch-es héliumos lufira lenne szükség...


A témában érdemes utánaolvasni Lawrence Richard Walters kísérletének, amiben 45 darab héliummal töltött meteorológiai léggömbbel emelkedett a magasba. Ugyan ez a fajta ballon egészen más méretű és más funkciót tölt be, mint az általunk dekorációs célra használt lufik, a végeredmény vitathatatlan: bizony létezik az a mennyiség, ami el tud repíteni egy embert!
 

2016. 11. 09. 21:57:28
Újratölthető a fólia lufi?

Sokan kérdezitek, hogy mi lesz a fólia lufival, miután leenged. Semmiképp se dobjátok ki! Ha a lufi nem sérült, akkor bármikor újrafújható, addig, amíg annak anyaga engedi. Többszöri újratöltéssel rövidül a lufi lebegési ideje, de néhány alkalommal olyan lehet, mint újkorában!
(Fontos tudni, hogy esetünkben ez az általunk – is – forgalmazott lufikra értendő, hiszen azoknak a minősége ezt lehetővé teszi!)
A gumi lufik azonban nem újratölthetőek.

2016. 11. 01. 18:25:33
Tartósítható-e a fólia lufi?

A gumi lufi lebegési ideje igen csekély, ezért előszeretettel használunk hi-float zselét a léggömbök tartósításához. Ennek segítségével a lufi 10-12 óra helyett 4-5 napig fog lebegni. A fólia lufi azonban nem szorul plusz tartósításra. Amellett, hogy a zárószelep miatt ez kivitelezhetetlen, a fólia és bubbles lufik anyaga sokkal nehezebben engedi át a héliumot, így akár 2-3 hétig is lebegnek. Plusz előnyük, hogy ezután újra is fújhatóak. Szóval nincs ok a pánikra, sokáig fog tartani a fólia lufi! :)

2016. 10. 26. 18:46:03
Gyúlékony a hélium?

Sokan teszitek fel nekünk a kérdést, hogy a héliumos lufi robbanékony-e. Olykor gyerekkori emlékek is azt támaszthatják alá, hogy a lufi durranása félelmetes és veszélyes, azonban a hélium gáz nem tartozik a gyúlékony anyagok közé. Ebből következik, hogy ha a lufi ki is pukkan, legrosszabb esetben a hanghatás vagy a léggömb darabkái okozhatnak rémületet, azonban égési sérülést semmilyen esetben nem – ellentétben a hidrogénnel, lásd a híres zeppelin tragédia. 

2016. 10. 19. 11:16:24
A strandlabda fújható héliummal?

Többször találkoztunk azzal a kéréssel, hogy lufitól eltérő dolgokat töltsünk meg héliummal, mint például a strandlabda. A –minőségi - lufik úgy vannak kifejlesztve, hogy héliumos fújásra alkalmasak legyenek (ez nyilván méret függvénye is). Példának okáért a strandlabda anyaga egyszerűen túl nehéz ahhoz, hogy fújás után felemelkedjen, hiszen azt levegővel való fújásra találták ki. Bármit is szeretnétek fújatni, érdeklődjetek előtte arról, hogy lehetséges vagy épp megéri-e!

2016. 10. 12. 16:25:58
A tartósító zselé véd a pukkanástól?

Említettük már a gumi lufik tartósítását, azonban fel kell tárnunk egy ezzel kapcsolatos tévhitet. A tartósító zselé sajnos nem véd a pukkanástól. Túl melegben vagy szúró-vágó hatásra ugyanúgy fog reagálni, mint zselé nélkül, csupán a héliumot fogja lassabban kiengedni magából. Szóval tartósítás esetén se vigyétek a lufit kaktusz közelébe!

2016. 10. 05. 18:31:57
Lehet nagyobb ajándékot csomagolni héliumos lufiba?

Manapság egyre népszerűbb a lufiba történő ajándékcsomagolás, hiszen látványos és különleges. Azonban ez csupán levegővel fújt lufikba lehetséges. Hogy miért? A gumi lufit annyi hélium fogja fennt tartani, amennyi a mérete által belefér, így egy plusz súly – az ajándék - le fogja húzni és nem lebeg tovább. Amennyiben pénzt szeretnétek csomagoltatni, néhány címlet esetén elrejthetőek gumi lufiba, azonban azt aznap kell fújatnotok, mikor átadjátok, hiszen a tartósítás így nem lehetséges – ahogy a konfettik esetében sem. A fólia lufikba viszont semmiféleképp nem tudunk csomagolni a zárószelepe miatt. De ne feledjétek, a levegővel fújt lufik sokkal több lehetőséget rejtenek, főleg ha ajándékcsomagolásról van szó!

2016. 09. 28. 17:46:42
Levegővel is lebeg a lufi?

Többször találkoztunk már azzal a tévhittel, mi szerint a lufinak lebegnie kellene sima levegővel is. Sajnos ez az állítás nem igaz, ugyanis a lufi lebegését a hélium biztosítja, aminek a titka, hogy ezen gáz könnyebb a levegőnél, így felfelé áramlik. Sok gyerekkori emléket törünk ezzel össze, de higyjetek nekünk, kipróbáltuk! :)

Keresés