Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Adatvédelmi nyilatkozat
Termékek Menü

3+1 dolog, amit tuti nem tudtál a Mikulásról!

3+1 dolog, amit tuti nem tudtál a Mikulásról!

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy régen bizony féltek a gyerekek a Mikulától! Elhiszed, hogy az igazi Mikulásnak törött volt az orra? Érdekel honnan ered a hagyomány, hogy a csizmákat az ablakba kell kiraknunk? Szuper!

Olvasd el a cikket és minden kérdésre választ fogsz kapni!

A Mikulás-nap hagyománya Krisztus után 245-ben a Kis Ázsiai Patara városában született Szent Miklós püspök nevével köthető össze. A legenda szerint 52 évig tavékenykedett püspökként! Annak szentelte at életét, hogy segítsen a rászorulóknak és tanítsa a gyerekeket. Már életében több imában is szerepelt a neve, és város lakói, hogy kifejezzék a püspök iránt érzett szeretetet, halála után szentté avatták. Ezzel megszületett a mai napig ismert Mikulás!

Lehet nem is gondolnád, hogy számos népszokás és hiedelem alakult ki a személye körül. Ezek közül ebben a cikkben 3+1 szuper érdekeset szedtünk össze.

1. Miért pont az ablakba kell raknunk a csizmát?

Tuti neked is azt mondták a szüleid, hogy Mikulás napján ki kell tisztítani a csizmádat, bakancsodat és kirakni az ablakba, hogy majd abba tegye bele az ajándékokat! Sosem tetted még fel a kérdést, hogy miért pont az ablakba? Miért ne a bejárati ajtó elé? Na most figyelj!

A hiedelmek szerint Szent Miklós püspök egyik utazása végén betért Myraába, ami Anatólia fővárosa volt. Ahogyan barangolt a házak között egyszer csak meghallotta, amint egy szegény ember sopánkodik: "Jaj édes Istenem, hogyan adhatnám férjhez a lányaimat, ha nincsen pénzem kifizetni a hozományt" 

Szent Miklósnak sem kellett több gyorsan elővett a zsebéből egy marék aranyat és a házuk ablakába rakta észrevétlenül. A legenda szerint ezt 3 egymástkövető napon megismételte, így a szegény embernek már volt pénze, hogy férjhez adja lányait. 

Innen ered a népszokás, hogy a csizmát az ablakba kell rakni. Ha oda tesszük, akkor minket is megajándékoz a Mikulás!

2. A mikulás tényleg csak 168 cm magas?

2003-ban Caroline Wilkinson, a Manchester Egyetem antropológusa egészen pontos adatokkal szolgált arra vonatkozóan, hogyan is nézett ki az eredeti Mikulás. Megvizsgálta Szent György földi maradványait és, ezek alapján megdöbbentő észrevételeket tett!

A valóságban egyáltalán nem volt annyira barátságos a kinézete, mint ahogyan azt a képeken, reklámokban, énekekben hallhatjuk/láthatjuk!

A Mikulás valójában:

  • mindössze 168 cm volt
  • kemény, szögeletes arcvonásai voltak
  • törött volt az orra

Na mit szólsz? Ha ezt elképzeled egészen biztosan nem úgy néz ki, mint ahogyan eddig gondoltad! 

3. Rémisztő Mikulás is létezett!

Lehet nem is gondolnád, de hazánkban a 18. század végén betiltották a Mikulás-napot. Hogy miért? Akkoriban a Mikulás egyáltalán nem a pocakos, kedves, öreg bácsika képében létezett a gyerekek fejében. Az 1700-as évek vége fele egy félelmetes, koromfekete, szarvas rém volt a Télapó, aki láncot csörgetve nemcsak ajándékkal lepte meg a kölyköket, hanem büntetett is.

Ez a rémisztő alak természetesen nem Szent Miklós volt, sokak szerint a láncos szörnyeteg Odin volt a germán főisten. Hála égnek mára a rémisztő Télapó csak egy legenda és a gyerekek elfelejtették! 

+1 Hogy hívják a Mikulást?

  • Amerikában és Kanadában: Santa Claus
  • Angliában: Father Christmas
  • Brazíliában és Peruban: Pap Noel
  • Oroszországban: Gyed Moroz
  • Marokkóban: Black Peter
  • Németországban: Weihnachtsmann, Nikolaus
Szuper egyedi, névreszóló Mikulás csomagok a Lufiparkban!

Reméljük érdekesnek találtad a cikkünket! A végére még engedj meg pár sort nekünk! Kiemelt fontosságú számunkra a Te biztonságod! Azt szeretnénk, ha úgy tudnál örömet okozni a gyerekednek/unokádnak, hogy közben el tudd kerülni a tömött áruházakat! Ekkor jött az ötlet..miért is ne készíthetnénk jópofa mikulás csomagokat? Tudod, hogy mi nem szeretjük a sablon ajándékokat, ezért úgy álmodtuk meg, hogy teljesen névreszóló legyen, így ilyen csomagot CSAK a te gyereked fog kapni!

Üzletünk továbbra is nyitva van minden nap 19 óráig! Amennyiben 65 éves elmúltál javasoljuk, hogy 11 előtt gyere a boltba, így teljesen elkerülöd a tömeget! A mikulás csomagokat átveheted az üzetünkben. Leadhatod a rendelést online és megadhatod pontosan mikorra legyen kész, így a boltban alig 1 percet kell tartózkodnod! Ha teljesen kerülni akarod a személyes találkozást, akkor kérheted kiszállítással! 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog lufi

Keresés